Studium der Lebensmittelchemie an der Universität Stuttgart/Hohenheim
Diplomarbeit am Institut für Lebensmittelchemie: "UV-Abbau von polybromierten Diphenylethern"
Tätigkeiten:
Doktorarbeit: "Untersuchungen zu polybromierten Flammschutzmitteln"
Awards:
Endeavour Research Fellowship 2009 am EnTox Brisbane/Australien
Prof. Wild-Award 2015 (Dissertation)
Mitgliedschaft in Organisationen:
Gesellschaft Deutscher Chemiker (GDCh)
Lebensmittelchemische Gesellschaft
Veröffentlichungen:
Poster:
39. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 20. - 22. September 2010, Stuttgart-Hohenheim/Deutschland
Paul Bendig, Walter Vetter:
Bestimmung von Photoabbaukinetiken einzelner polybromierter Diphenylether Kongenere im technischen Octabromdiphenylether (DE-79). Lebensmittelchemie, im Druck;
39. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 20. - 22. September, 2010, Stuttgart-Hohenheim/Deutschland
Lisa Maier, Paul Bendig, Walter Vetter:
Bestimmung von bromierten Pflanzenölen in Erfrischungsgetränken. Lebensmittelchemie, 65 113-144 (2011).
Jahrestagung der Regionalverbände Nord und SüdWest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft, 14. - 15. März 2011, Kassel/Deutschland
Paul Bendig, Walter Vetter:
Optimierung der Bestimmung des Flammschutzmittels Decabromdiphenylether (BDE-209). Lebensmittelchemie 65: 145-176
40. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 12. – 14. September, 2011 in Halle/Saale /Deutschland
Paul Bendig, Marina Blumenstein, Walter Vetter:
Abbau von Decabromdiphenylether beim Erhitzen von Fisch in Öl.
40. Deutscher Lebensmittelchemikertag, 12. – 14. September, 2011 in Halle/Saale /Deutschland
Marina Blumenstein, Paul Bendig, Walter Vetter:
Verhalten von polybromierten Diphenylethern beim Erhitzen in fettiger Matrix unter Brat-Bedingungen.
Jahrestagung des Regionalverbands Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft, 05. - 06. März 2012, Kaiserslautern/Deutschland
Paul Bendig, Marina Blumenstein, Walter Vetter:
Entstehung von polybromierten Dibenzofuranen beim Erhitzen von Decabromdiphenylether und Fisch in Öl.
41. Deutscher Lebensmittelchemikertag
10. - 12. September 2012, Münster/Deutschland
Jasmin Schmidt, Paul Bendig, Walter Vetter: Verhalten von polybromierten Diphenylethern beim Erwärmen von dotiertem Fisch in der Haushaltsmikrowelle.
Jahrestagung des Regionalverbands Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
19. - 20. März 2013, Karlsruhe/Deutschland
Paul Bendig, Katja Lehnert, Walter Vetter: Sind Bromphenole Aromabestandteile von Whisky?
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
10. - 11. März 2014, Neustadt a.d. Weinstraße/Deutschland
Christoph Gallistl, Paul Bendig, Florian Hägele, Walter Vetter: Hohe Chlorparaffingehalte in Fettrückständen von Küchendunstabzugshauben.
Artikel:
Paul Bendig, Walter Vetter (2010):
Photolytical transformation rates of individual polybrominated diphenyl ethers in technical octabromodiphenyl ether (DE-79).
Environ. Sci. Technol. 44: 1650-1655 (DOI: 10.1021/es903023m)
„Dioxin 2010”, 30th International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants,
12. - 17. September, 2010, San Antonio/USA
N.Rosenfelder, P.Bendig, W.Vetter (2010):
δ13C Values of Polybrominated Diphenylethers and their UV-Transformation Products.
Organohalogen Compounds 72: 1113-1116
„Dioxin 2010”, 30th International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants,
12. - 17. September, 2010, San Antonio/USA
W. Vetter, L. Maier, P.Bendig (2010):
The polybrominated flame retardants used in our childrens´soft drinks.
Organohalogen Compounds 72: 1169-1172
Walter Vetter, Jochen Kirres, Paul Bendig (2011):
Bromination of 2-methoxydiphenyl ether to an average of tetrabrominated 2-methoxydiphenyl ethers.
Chemosphere 84: 1117-1124 (DOI:10.1016/j.chemosphere.2011.04.039)
Natalie Rosenfelder, Paul Bendig, Walter Vetter (2011):
Stable carbon isotope analysis (δ13C values) of polybrominated diphenyl ethers and their UV-transformation products.
Environ. Poll. 159: 2706-2712 (DOI: 10.1016/j.envpol.2011.05.020 )
„Dioxin 2011”, 31st International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants,
21. - 25. August 2011, Brüssel/Belgien
W. Vetter, S. Gaul, P. Bendig, D. Olbrich, N. Rosenfelder, C. Gaus, J. Müller:
Identification of the natural product tetrabromo-1-methylpyrrole in Pacific fish as well as in seagrass and passive water samplers from Queensland, Australia.
Organohalogen Compounds (2011)
Simon Gaul, Paul Bendig, Daniel Olbrich, Natalie Rosenfelder, Paulina Ruff, Caroline Gaus, Jochen F. Mueller, Walter Vetter (2011):
Identification of the natural product 2,3,4,5-tetrabromo-1-methylpyrrole in Pacific fish, passive samplers and seagrass from Queensland, Australia.
Mar. Poll. Bull. 62: 2463-2467 (DOI: 10.1016/j.marpolbul.2011.08.022)
Paul Bendig, Marina Blumenstein, Walter Vetter (2012):
Heating of BDE-209 and BDE-47 in plant oil in presence of o,p’-DDT or iron(III) chloride can produce monochloro-polybromo diphenyl ethers.
Food Chem. Toxicol. 50: 1697-1703 (DOI: 10.1016/j.fct.2012.02.040)
Paul Bendig, Lisa Maier, Walter Vetter (2012):
Brominated vegetable oil in soft drinks – an underrated source of human organobromine intake.
Food Chem. 133: 678-682 (DOI: 10.1016/j.foodchem.2012.01.058)
Paul Bendig, Marina Blumenstein, Florian Hägele, Walter Vetter (2012):
Decabromodiphenyl ether (BDE-209) hydrodebrominated when being heated in fish.
J. Agric. Food Chem. 60: 8521-8527 (DOI: 10.1021/jf302137f)
Walter Vetter, Jochen Kirres, Paul Bendig (2012):
Synthesis of polychlorinated terphenyl mixtures and gas chromatography with mass spectrometry data of tetra- to octachlorinated ortho-, meta-, and para-terphenyls.
J. Chromatogr. A 1263: 151-157 (DOI: 10.1016/j.chroma.2012.09.032)
„Dioxin 2012”, 32nd International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants,
26. - 31. August 2012, Cairns/Australien
Walter Vetter, Paul Bendig, Marina Blumenstein, Florian Hägele:
Cooking processes with food: the heating of the flame retardant BDE 209 in fish generated toxic polybrominated dibenzofurans,
Organohalogen Compounds, 74: 620-623
Paul Bendig, Lisa Maier, Katja Lehnert, Holger Knapp, Walter Vetter (2013):
Mass spectra of the methyl esters of brominated fatty acids and their presence in soft drinks and cocktail syrups.
Rapid Comm. Mass Spectrom. 27: 1083-1089 (DOI: 10.1002/rcm.6543)
Paul Bendig, Walter Vetter (2013):
UV induced formation of bromophenols from polybrominated diphenyl ethers.
Environ. Sci. Technol. 47: 3665-3670 (DOI: 10.1021/es304785f)
Paul Bendig, Walter Vetter (2013):
Improved GC/ECNI-MS sensitivity of decabromodiphenyl ether determination on 30 m columns by increasing the carrier gas flow after a modified gel permeation chromatographic cleanup protocol employing cyclohexane/ethyl acetate as eluent.
Intern. J. Environ. Anal. Chem. 93: 1019-1029 (DOI: 10.1080/03067319.2012.690150)
Paul Bendig, Florian Hägele, Marina Blumenstein, Jasmin Schmidt, Walter Vetter (2013):
Fate of polybrominated diphenyl ethers during cooking of fish in a new model cooking apparatus and a household microwave.
J. Agric. Food Chem. 61: 6728-6733 (DOI: 10.1021/jf4013696)
Paul Bendig, Florian Hägele, Walter Vetter (2013):
Widespread occurrence of polyhalogenated compounds in fat from kitchen hoods.
Anal. Bioanal. Chem. 405: 7485-7496 (DOI: 10.1007/s00216-013-7194-5)
Paul Bendig, Katja Lehnert, Walter Vetter (2014):
Quantification of bromophenols in Islay Whiskies.
J. Agric. Food Chem. 62: 2767-2771 (DOI: 10.1021/jf405006e)
Walter Vetter, Paul Bendig, Marina Blumenstein, Florian Hägele, Peter A. Behnisch, Abraham Brouwer (2015):
Formation of polybrominated dibenzofurans (PBDFs) after heating of a salmon sample spiked with decabromodiphenyl ether (PBDE 209).
Environ. Sci. Poll. Res. 22: 14530-14536 (DOI 10.1007/s11356-014-3267-z)
Vorträge:
Jahrestagung der Regionalverbände Nord und SüdWest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
14. - 15. März 2011, Kassel/Deutschland
Paul Bendig, Lisa Maier, Walter Vetter:
Bromierte Pflanzenöle, trotz Verbot immer noch in importierten Erfrischungsgetränken zu finden – Gehalte und Exposition. Lebensmittelchemie, im Druck.
„Dioxin 2012”, 32nd International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants,
26. - 31. August 2012, Cairns/Australien
Paul Bendig, Natalie Rosenfelder, Jochen Mueller, Walter Vetter:
Halogenated natural products (HNPs) in fish, sea cucumber and sediment from the Great Barrier Reef (Australia), Organohalogen Compounds, 74: 915-918
„Dioxin 2012”, 32nd International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants,
26. - 31. August 2012, Cairns/Australien
Paul Bendig, Walter Vetter:
Bromophenols - scarcely described UV-transformation products of polybrominated diphenyl ethers, Organohalogen Compounds, 74: 608-611
„Dioxin 2014”, 34th International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants,
31. August - 5. September 2014, Madrid/Spanien
Walter Vetter, Paul Bendig:
Chloroparaffins in the kitchen – is breathing of cooks an overlooked source of human exposure? Organohalogen Compounds, 76